Snowboard fotografie

Betere snowboardfoto’s

Iedereen heeft een camera tegenwoordig en kan kiekjes maken, het zou echter jammer zijn als jouw snowboardtrick niet goed overkomt omdat het moment niet goed vasgelegd is. Garanties voor spectaculaire foto’s kan ik niet geven maar ik hoop dat je foto’s door deze tips in ieder geval de moeite waard worden. Er is tegenwoordig altijd wel ergens een spiegelreflex voor handen dus ik ga er ook van uit dat je die gebruikt.

Timing

Het belangrijkste van een goede foto is de timing, te vroeg of te laat afdrukken kan een erg vette snowboardtrick er uit laten zien als een raar hoopje mens waarvan je de voorkant niet meer van de achterkant kan onderscheiden. Kijk van te voren ook waar iemand met zijn snowboard vandaan komt en waar iemand gaat landen. Het is belangrijk om ruimte te creëren in een foto zodat zichtbaar is waar hij of zij vandaan komt en naar toe gaat. Soms zal je misschien een eind moeten lopen of klimmen om een mooie hoek te hebben voor de shot, dit kan een wereld van verschil maken en is zeker de moeite waard.

KLEDING

Let op de kleding van de snowboarder, hoe feller de kleuren des te meer springt de snowboarder eruit op de foto. Zwarte of bruine kleren verdwijnen al snel in donkere achtergronden zoals bergen of een donkere lucht.

Sluitertijd

De sluitertijd van de camera is de tijd dat de sensor belicht wordt, hoe minder licht er is hoe langer hij open moet staan. Het nadeel van ene lange sluitertijd is bewegingsonscherpte, aangezien snowboarders over het algemeen snel bewegen kan je het best proberen de sluiter op 1/1000s of sneller te houden. Er zijn 2 manieren om je sluitertijd snel mogelijk te houden, beide met voor en nadelen.

Diafragma

Het diafragma zijn lamellen die in de lens die open of dicht kunnen. Hoe hoger het getal hoe kleiner de opening. F2.8 laat bijvoorbeeld veel licht door terwijl F22 aanzienlijk minder licht doorlaat. Om de sluitertijd zo snel mogelijk te houden wil je het diafragma dus zo ver mogelijk open zetten. Houd wel rekening met de volgende dingen;

      • De meeste lenzen (vooral de goedkopere) presteren qua scherpte niet op hun best met een volledige lensopening (laag F-getal)
      • Hoe lager het diafragma hoe minder scherptediepte er is. Dit betekend de schepte naar voren en naar achter vanaf het scherpte punt. Dit kan een mooi effect geven bijvoorbeeld wazige bergen achter een snowboardtrick. In sommige gevallen kan dit ook niet de bedoeling zijn.
iso

Met de ISO waarde stel je de lichtgevoeligheid van je sensor in, hoe hoger het getal hoe meer licht hij opvangt. Een naadel van een hoog ISO getal is dat er ruis ontstaat. Dit kan erg mooi zijn in sommige gevallen maar het komt de schepte meestal niet ten goede. Als het nodig is kan je ook altijd een flitser gebruiken.

grijze/blauwe sneeuw

Iedereen kent het wel, in het echt was de sneeuw toch echt wit en niet grijs/blauw. Om dit te voorkomen moet je je camera een handje helpen. De belichtingsmeter in de camera is geijkt op grijs, dit betekend dat hij van het gemiddelde van een foto grijs probeert te maken. Al er ongeveer evenveel donkere als lichte kleuren aanwezig zijn gaat dit goed. Als alles wit is of een groot deel echter niet. Je camera gaat hier dan grijs van proberen te maken. In dit geval moet je de camera laten overbelichten, het is even proberen wat de beste instellingen zijn maar meestal is 1 tot 2 stoppen overbelichten voldoende om mooie witte sneeuw te krijgen.

tips van de expert

Geinsprireerd? Bestel je complete set, pak je camera en have fun!

Links naar online snowboardfoto’s om inspiratie op te doen:

http://www.davelehl.com/

http://onboard.mpora.com/gallery

http://theskiphotographer.com/category/ski-and-snowboard-photos-101/

Comments are closed.