Pistes 101

Pistekleuren
De kleuren van pistes zijn niet in elk land even gelijk als men kijkt naar de klasse-  indeling wit,groen,blauw,rood,zwart. De belangrijkste graadmeter hierin is de hellingsgraad van een piste, simpel gezegd hoe steil is de piste. Beginnende snowboarders willen wel eens overmoedig worden of ongeduldig en al snel op een piste te vinden waar ze eigenlijk nog niet thuis horen. Maarja dat is natuurlijk ook het aard van het beestje die wij snowboarders noemen.Vandaar de bekende term onder snowboarders; No fear Just snowboard.

Witte piste
De snowboardleerschool piste om het maar zo te noemen. De hellingsgraad is minimaal. Leuk voor kleine kids maar dat is ook het enige.

Groene piste
Is over het algemeen een platte piste, ideaal voor de beginner of leuk als je samen met je beginnende kids wilt snowboarden.Wat voorkomt is dat de groene piste wordt aangeduid als een geel/groene piste, dit betekend dan dat er ook voetgangers op de piste mogen komen. Een groene piste word vaak gezien als saai maar kan Uberrelaxed zijn de dag na een flinke apres-ski. Met een hellingsgraad gemiddeld van 6% is dit een trage piste.

Blauwe piste
De meest voorkomende en gangbare piste. De hellingsgraad van deze piste is gemiddeld 15% procent. Dit zorgt voor een leuke snelheid voor iedereen van beginner tot expert. Vaak is dit ook de meeste drukke drukke piste. Er is wel een groot verschil in blauwe pistes je kan het idee hebben soms op een rode of juist groene piste te zijn dit verschil in blauwe pistes is er ook in de landen Oostenrijk en Frankrijk, zo zijn er geen groene pistes in Oostenrijk wat dan inhoud dat de hellingsgraad van een Oostenrijkse blauwe piste dan gemiddeld een paar procent lager kan liggen.

Rode piste
Zonder twijfel de leukste pistes. Op deze piste kan je een leuke snelheid halen en het grootste voordeel is dat er alleen medesnowboarders te vinden zijn die het snowboarden goed onder de knie hebben wat inhoud dat je minder last van elkaar hebt en dus minder ergenissen. De hellingsgraad is gemiddeld 22% procent wat zeer aangenaam om de hele dag te snowboarden.Je wilt ook niet te snel weer beneden zijn want het is de bedoeling op piste te zijn en niet in de skiliften.

Zwarte piste
Vanaf een hellingsgraad van 24% is dit een piste die je beter de eerste paar keer kan overslaan als je een beginnende snowboarder bent. De gevorderde snowboarder kan hier zijn heil vinden. De zwarte piste is steil dus weet waar je aan begint en voel je niet bezwaard de skilft terug naar beneden te nemen alles beter dan ongecontroleerd een piste af te gaan.

Comments are closed.